Egis Parking Services

Vernieuwde bezoekers-vergunningen app

Elke Amsterdammer mag een bezoekersvergunning aanvragen om bezoek tegen gereduceerd tarief te laten parkeren. Om het beheer van bezoekersparkeren voor Amsterdammers eenvoudiger en toegankelijker te maken, ontwikkelden wij in opdracht van parkeerbeheerder Egis Parking Services en Gemeente Amsterdam een customer interface als Single Page Application (SPA).

Single page application voor snelheid

Er zijn zeven soorten parkeervergunningen gebaseerd op een saldo- en start-stopsysteem, zoals bezoekersvergunningen, invalide- en mantelzorgvergunningen. Omdat het een overheids applicatie betreft is het belangrijk dat deze voldoet aan de WCAG 2.1AA Web accessibilty guidelines, zodat iedere bewoner van de stad de applicatie kan gebruiken. Ons doel was om een nieuwe applicatie te ontwikkelen die voldoet aan deze guidelines en eenvoudiger te gebruiken is dan zijn voorganger.

De customer interface voor de parkeervergunningen app is een Single Page Application. Dit is een webapplicatie waarbij de gehele inhoud op één enkele webpagina wordt geladen, waardoor het snel en efficiënt is. De applicatie is zowel op mobiel als desktop te gebruiken, waarbij custom components zijn ontwikkeld voor geavanceerd responsive gedrag: op op mobiel worden vergunningen op een andere manier weergegeven dan op desktop. Voor het opwaarderen van het parkeersaldo is Rabobank Omnikassa geïmplementeerd voor gebruiksvriendelijke check-out.

Mobile first, snelheid en efficiëntie

Het starten van een parkeersessie of opwaarderen van saldo moet een eenvoudige handeling zijn. Daarom is voor zowel functionaliteit als technologie een mobile first benadering toegepast. Met meer dan 90% mobiel webverkeer, was snelheid een belangrijk aspect. Om de beste performance te behalen, is de single page application gebouwd met NextJS, in combinatie met Static Site Generation, Server Side Rendering en Client Side Fetching.

Om de beste performance te behalen, is de single page application gebouwd met NextJS. In combinatie met Static Site Generation (SSG), een techniek waarbij een website eenmaal wordt gegenereerd en vervolgens statisch wordt opgeslagen. Server Side Rendering (SSR) waarbij de inhoud van een webapplicatie op de server wordt gegenereerd en vervolgens naar de gebruiker wordt gestuurd en Client Side Fetching waarbij de inhoud van een website wordt opgehaald in de browser, in plaats van op de server. Hiermee wordt inhoud sneller geladen en is er minder belasting op de server.

Grafiek van bezoekersaantallen van het aanmelden parkeren portaal

Hyperlokale piekbelasting

Het Aanmelden Parkeren portaal van de Gemeente Amsterdam is een bijzonder platform als we kijken naar het gebruik. Schaalbaarheid is belangrijk, want het platform moet veel gelijktijdige bezoekers kunnen faciliteren. Op drukke dagen zijn er dagelijks tussen de 12.000 en 17.000 bezoekers op het platform. Zondag is gratis parkeren in het grootste deel van de stad, waardoor er veel minder bezoekers zijn op het platform zijn. Omdat het gebruik van het platform zo lokaal is (uitsluitend in Amsterdam) zien we dagelijks veel verschillen in bezoekersaantallen. Zo daalt het aantal bezoekers ‘s nachts bijna naar nul. Hierdoor is autoscaling van het platform enorm belangrijk.

Door over te stappen op serverless hosting hebben wij de hosting kosten voor Egis Parking Services aanzienlijk weten te verlagen

Daan de Vries, Senior Frontend developer bij Touchtribe
parkeerkaart van Amsterdam met bijbehorende prijslegenda
Plattegrond voor parkeren met checkout in de applicatie

Complexe business rules

De verschillende types bezoekersvergunningen hebben elk hun eigen regels. Deze regels variëren van stadsdeel tot zelfs straatniveau, waardoor het implementeren van alle business rules een complexe uitdaging was. De Single Page Application biedt ondersteuning voor alle types vergunningen, met specifieke regels voor de negen verschillende vergunningsgebieden zoals Centrum, Diemen, Zuid-Oost en Noord.

Binnen deze gebieden zijn er ook betaalgebieden met verschillende regels voor hele dagen en zondagen, of tot 18.00 uur. Er zijn bijvoorbeeld gebieden (zoals de Albert Cuypmarkt) waar je alleen na 20.00 uur mag parkeren met een bezoekersvergunning, maar waar een mantelzorgvergunning wel toegestaan is. Dit maakt het parkeerbeleid enorm complex. De parkeervergunningen app helpt gebruikers de regels correct te volgen.

Resultaat

De oude webapplicatie was niet vindbaar via Google. Gebruikers konden alleen via de website van de Gemeente Amsterdam de applicatie benaderen. Sinds de lancering van de nieuwe Single Page Application is een derde van de bezoekers direct verkeer. Dat zorgt voor een aanzienlijke verlaging van de load op website van de gemeente.

We zien dat van de 71.000 bezoekers die per week op de site komen, 40.000 een succesvolle parkeeractie of saldo opwaardering uitvoeren, een conversion rate hoger dan 50%.

Met de lancering van de nieuwe applicatie is de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid is enorm toegenomen. Ook is de applicatie supersnel, wat de gebruikerservaring ten goede komt.

  • 0.84

    First Contentful Paint

    Supersnel laden op mobiel voor de beste user experience.

  • 10.000

    Visitors

    Gemiddeld wordt de bezoekers-vergunningen app dagelijks door 10.000 Amsterdammers bezocht.